DEKRA vastaa Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamon rakennusprojektin laadunvalvonnasta

17. lokak. 2023

Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhanke rakentaa litiumjalostamoa Kokkolan suurteollisuusalueella. Litiumhydroksidin tuotannon ylösajon on tarkoitus alkaa Kokkolassa vuonna 2025. Litiumjalostamon laitoskokonaisuuteen tulee kuulumaan useita rakennuksia, joiden kokonaisala on yli 20 000 neliömetriä.

Tuotantorakennukset ovat teräsrunkoisia ja kokonaisuus on massiivinen. Päärakennukseen menee 2 800 tonnia teräsrakennetta ja 11 000 neliömetriä kantavia teräspoimulevyjä. Hankkeen massiivinen koko ja itse litiumin jalostaminen luovat erityisvaatimuksia rakenteille.

Rakennusvaiheen laadunvarmistus ja -valvonta DEKRAlla

”Teemme rakennusvaiheessa laadunvalvontaa ja varmistamme, että projektin toteutus vastaa tilaajan laatuvaatimuksia. Varmistamme myös, että laatu ja tekeminen on direktiivien ja standardien vaatimalla tasolla”, kertoo aluepäällikkö Tuomas Kuusisto.
Vaativien teräsrakenteiden hitsauksen laadun varmistamiseen kuuluu NDT-tarkastukset (Non Destructive Testing). ”NDT-tarkastuksissa käytetään osin samoja menetelmiä kuin lääketieteessä, kuten ultraääntä ja röntgenkuvausta. Niiden avulla pystytään hitsiä rikkomatta tarkistamaan, että sen laatu täyttää vaatimukset. Suunnitteluvaiheessa kohteille on määritelty hitsiluokka, jonka perusteella kunkin tarkastusmenetelmän osalta standardit määrittelevät hyväksymisrajat hitsin laadulle. Standardit määrittelevät myös tarkastuslaajuuden ja vaatimukset itse tarkastuksen suorittamiselle.” kertoo Kuusisto.
Painelaitteiden osalta DEKRAn palveluihin kuuluu projektin suunnitelmien hyväksyntä sekä kentällä toteutettavat rakennetarkastukset. ”Lopputarkastukseen kuuluu muun muassa painekokeen valvonta ja dokumentaation tarkastus. Tarkastamme esimerkiksi, että hitsaajilla on pätevyydet voimassa, hitsausohjeet ovat kunnossa ja tehdyt NDT-tarkastukset ovat vaatimusten mukaiset.” Kuusisto jatkaa.
Kokkolan seutu on DEKRAn kannalta kiinnostava jatkossakin. ”Tällainen pitkäkestoinen projekti mahdollistaa pysyvän toimipisteen perustamisen paikkakunnalle. Jalostamo tulee tarvitsemaan jatkossakin käynninaikaisia testaus- ja tarkastuspalveluja kunnossapidon tueksi.” Kuusisto kertoo.
Tutustu Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhankkeeseen: www​.sibanyestillwater​.com/keliber

Tutustu palveluihin

Lue lisää NDT tarkastuksista sekä painelaitteiden ja hitsausten tarkastuksista